Druhy a výběr kuchyňského dřezu

Většinu času v kuchyni tráví ženy v domácnosti u dřezu (až 60%), a proto je velmi důležité správně zvolit dřez.A není to jen velikost, ale také materiál, stejně jako skutečnost, že vybraný kuchyňský dřez je vysoce kvalitní a vydrží dlouho.

Který materiál je lepší

Před nějakou dobou bylo nákupem dřezu z nerezové oceli neuvěřitelné štěstí.Byly použity většinou smaltované.Myšlenka samozřejmě není špatná, ale výkon byl nesmírně mizerný.Dnešní možnosti moře:

  • Nerezová ocel.Lze leštit a ne.Nejodolnější varianta, kterou lze snadno udržovat.Leštěný nerezový dřez však nakonec zakryje síť škrábanců a ztratí svůj vzhled.Neleštěný vypadá dobře, ale stojí víc.Hlavní nevýhodou je hluk, když padá voda.Aby byl dřez „tišší“, je zespodu lepena vrstva zvukotěsného materiálu.
  • Měď.To jsou velmi drahé možnosti.Vhodné do interiérů kuchyně se zvláštním plánem.Obtížná péče (požadováno)speciální prostředky) a nejsou rozšířené.

    Kovové kuchyňské dřezy: měď a nerezová ocel bez křídel

  • Vyrobeno z umělého kamene.Přírodní složka (kamenné štěpky a křemenný písek) se chová polymerním pojivem a výsledná směs se nalije do forem.Takže se ukáže kamenný dřez.Existují různé druhy materiálů: na bázi žuly, křemene, mramoru, křemenného písku.Obvykle se nazývá „kamenná“ složka: žula, mramor, dřez do křemene do kuchyně.Některé společnosti vyvíjejí speciální složení, liší se však polymerním pojivem, které dává výrobku určité provozní vlastnosti (například Silgranit od německé společnosti Blanco).

    Dřezy z kamene a skla (se skleněným povrchem) jsou modernější volbou

  • Keramika.Keramika - porcelán nebo kamenina - není pro kuchyňské dřezy tak oblíbená, ale také existuje.

Stále ještě nebyly objeveny - se skleněným panelem (na obrázku vlevo).Jedná se o nerezový dřez s tvrzeným skleněným povrchem.Tato možnost bude vypadat skvěle vedle varné desky stejné barvy.A nebojte se, že sklo praskne.Bylo zatvrzeno, takže je obtížné jej poškodit.

Nerezová ocel nebo kámen?

Obvykle je obtížné určit, který je lepší: kuchyňský dřez vyrobený z nerezové oceli nebo kamene.Pojďme nejprve na klady každého z těchto druhů.Nerezová ocel se nebojí nárazových zátěží, je dobře praná, funguje již dlouhou dobu.Kuchyňské dřezy odkameny jsou tiché, mohou mít různé barvy, širší výběr tvarů.

Pro rozhodnutí, který kuchyňský dřez je lepší - vyrobený z umělého kamene nebo nerezové oceli, musíte znát výhody a nevýhody obou materiálů

Nyní o nedostatcích.Nerezová ocel: hlučná, existují pouze dvě možnosti pro „barvy“, leštěné škrábance a je nereálné odstraňovat škrábance.S vysokým obsahem soli ve vodě zůstávají skvrny na leštěném povrchu.Takže, aby umyvadlo vypadalo úhledně, musíte se o něj postarat.Levné podložky na kamennou drť vyžadují opatrné zacházení: mohou se objevit škrábance a třísky.Některá - světlá - se časem může změnit na žlutou nebo tmavnoucí.Problém je vyřešen čištěním, ale může to být nervózní.Pokud je obsah kamenných štěpků nebo křemene nízký, může se u dřezu z umělého kamene obávat vysokých teplot.Abyste se ujistili, že vás to neobtěžuje, ujistěte se, že je produkt kvalitní.

Jak kritické jsou čipy a škrábance na dřezech ze žuly

Nenechávejte v nich nic těžkého.Ne, z padlého šálku nebo talíře nic nepřijde.Nádobí se rozbije a umyvadlo pravděpodobně zůstane tak, jak bylo.Může se objevit malý čip - záleží na tom, jak a kde padá.Pokud ale upustíte těžký hrnec nebo pánev, můžete očekávat čip s vysokou pravděpodobností.

Při vytváření interiéru je velmi důležitá volba barvy.

Dobrou zprávou je, že škrábance lze brousit.K tomu někdy stačí abrazivní část houby, jindy je třeba vzít smaragdjemný papír.Stupeň mletí závisí na kvalitě materiálu, ze kterého je dřez vyroben.Pokud je kompozice zbarvena volně (barvivo přidáno před formováním), můžete brousit do jakékoli hloubky.

Černý dřez na černé desce - to bylo dříve nemožné

Čipy na žulových, křemenných a jiných složených dřezech lze také snadno odstranit.Většina společností má „opravárenské soupravy“.Je to pigment ve formě prášku a polymerního pojiva.Smícháním určitého množství získáte opravnou kompozici.Nanáší se na místo štěpení, po zaschnutí se vyleští.Bývalý čip musí pak být často prohledáván dlouhou dobu a nenalezen.

Formy dřezů

Výběr dřezu do kuchyně není ani zdaleka snadný.Existuje tolik nabídek, že je snadné se ztratit.Druhová rozmanitost se vrhá do stupor.Někdy ani tvar není tak snadné určit a tvar kuchyňských dřezů je:

  • Roh.Nejlepší volba pro kuchyňské soupravy ve tvaru G a P.Instalací dřezu do rohu můžete tento prostor nejlépe využít.

    Rohové umyvadla - pohodlné a funkční

  • Obdélníkový /čtvercový.Nejběžnější, protože umožňují optimální využití oblasti.Je vhodné mýt nádobí v jakémkoli formátu.Stejné plechy na pečení, špízy atd.
  • Kolo.Vypadá to, že je to nejoriginálnější, ale v praxi nepříjemné - problém je umýt pečicí plech a další velká jídla, protože rozměry mísy jsou mnohem menší.Modely bez vzhledu bočního stolu, možná ne špatné, ale velminepříjemné.U modelů s křídlem má obvykle malou velikost, což také trochu pomáhá.

    Oválné dřezy jsou velmi vzácné

  • Oválné.Zřídka nalezeno.Nejčastěji se jedná o kulatý dřez doplněný druhou mísou nebo stolem vedle ní.Tvar „křídla“ je pouze oválný.A oválná mísa na mytí je extrémně vzácná.

Stále existuje pohled, jako jsou modulární kuchyňské dřezy.Jsou vyrobeny z umělého kamene a okamžitě obsazeny deskou.Tento typ je vyroben tak, aby vyhovoval vaší velikosti, takže místní firmy to dělají.Je těžké říci, jak vysoce kvalitní bude produkt - záleží na konkrétní společnosti.

Příklad složeného dřezu - okamžitě odlitého s pracovní deskou

Pokud mluvíme o volbě tvaru, pak se koneckonců častěji zastaví v pravoúhlém nebo čtvercovém tvaru.Kromě toho, že jsou klasikou, jsou nejpohodlnější k použití.

I klasické čtvercové dřezy se liší svým vzhledem

Pouze pravoúhlé mohou mít více či méně zaoblené rohy.Ostré rohy vypadají grafičtěji, ale je obtížnější je o ně pečovat - je obtížnější vyčistit nečistoty, které se tam hromadí.

Misky a jejich odrůdy

Někdy jsou rozměry dřezu velmi důležité - v malých kuchyních úzké pracovní desky.V tomto případě se obvykle používá dřez s bočními stěnami.Je to jen mísa, po obvodu nebo kolem které je zesílení nebo římsa - strana.Šířka strany je několik centimetrů.

Druhým typem je kuchyňský dřez spracovní plocha - křídlo vpravo nebo vlevo od mísy.Některé modely jsou „obratem“, to znamená, že je lze přesto nainstalovat.Také se nazývá "umyvadlo s křídlem".Zajímavé je, že můžete položit na povrch, aby vypustili umyté nádobí, nechali jídlo atd.Unikající kapalina vstupuje do dřezu.

Kuchyňský dřez se dvěma miskami.A existují dvě možnosti:

  • obě misky mají stejnou velikost (lze ji nazvat dvojitým dřezem);
  • jedna mísa je větší, druhá je výrazně menší (ve velikosti a /nebo hloubce).

Jedno a půl dřezu - dvě misky různých velikostí

Pro rychlejší mytí nádobí lze použít dvě identické misky: v jedné mýdlové vodě, ve druhé - čisté prooplachování.Druhá možnost se také nazývá jeden a půl dřezu.Druhá - menší nádoba se používá k rozmrazování produktů, vytlačování přebytečné kapaliny atd.Do malé misky můžete vložit mřížku (tzv. Koláž), která zvyšuje funkčnost.

Existují také kuchyňské dřezy se dvěma miskami a „křídlem“.Jsou dobré pro velké kuchyně.V zásadě je lze použít jak pod oknem, tak i na dlouhé pracovní stěně.

Způsob instalace

Existují tři způsoby, jak nainstalovat dřez do pultu:

  • Mortise. To je, když se na desce vytvoří řez ve tvaru misky, do něj se vloží dřez.Koná se na úkor stran, i když existují další upevňovací prvky.

    Způsoby instalace kuchyňského dřezu v pracovní desce

  • Upevnění na stůl. To klesápřipevněno ke spodní části desky.Výřez v desce je proveden přesně podle velikosti mísy.Kromě toho by měl být řez zpracován hranou nebo leštěn, pokud je pracovní deska vyrobena z umělého kamene).

    Umyvadlo se stolní instalační metodou v pracovní desce

  • Na jedné úrovni s pracovní deskou.Jsou tedy nainstalovány pouze určité typy dřezů.V zásadě si můžete dát pravidelné umyvadlo, ale za tímto účelem musíte vyfrézovat drážku v desce.A to bude nutné udělat velmi přesně.

Je třeba zvolit způsob instalace v desce, a to ještě před rozhodnutím o modelu - pro každou instalaci existují vlastní verze, vlastní upevňovací prvky, které jsou dodávány s umyvadlem.

Velikosti dřezů

Protože kuchyňský dřez je nainstalován v horní části skříně, nemůže být větší než tento.Vezměte prosím na vědomí, že je velmi obtížné najít možnosti ve skříních malé hloubky - méně než 60 cm.Pokud nebude dřez pouze se stranou a pro povrchovou montáž.

Umyvadlo do kuchyně může mít různé velikosti

Při výběru konkrétního modelu musíte nejprve znát vzdálenost mezi přední a zadní stěnou skříně, rozměry pracovní desky.Proč oba?Protože obvykle je pracovní deska větší než tělo.V tomto případě by výřez v desce měl být v určité vzdálenosti od stěn rámu.Při montáži a nastavení stoluna úroveň važ sledujte následující parametry:

  • Optimální vzdálenost od zadní a přední stěny rámu skříně je 5 cm. Vzdálenost vzadu můžebýt více - bude pohodlnější udržovat čisté.S dostatečně velkou mezerou mezi okrajem dřezu a stěnou můžete instalovat domácí chemikálie, v ideálním případě - vyzvednout dávkovač pro uložení všeho, co potřebujete, na dosah ruky.
  • Můžete nastavit kuchyňský dřez a spláchnout zadní hranou pracovní desky, ale čištění bude obtížnější.
  • Není vhodné přesunout dřez od přední hrany desky daleko do vnitrozemí - použití bude nevhodné.Ale příliš blízko není příliš dobré - oblečení bude mokré z postřiku.

Pokud uvažujete o koupi kuchyňského dřezu se dvěma miskami nebo s křídlem, budete také potřebovat délku skříně pro dřez.Nejčastěji jej řezají symetricky vzhledem ke středu, ale to ve větší míře závisí na umístění nábytku.

Instalační otvor kuchyňského dřezu by měl být menší nebo roven velikosti rámu

Pokud je pro instalaci vhodnější horní část (vestavěná, vložená), je lepší, pokud má dřez stejnýrozměry jako pracovní deska.Pokud je to nedosažitelné a rozdíl je malý do hloubky, zůstane celá mezera buď vpředu nebo vzadu.„Rozdělit“ má smysl s rozdílem v šířce větší než 8 cm.

Obecně řečeno, standardem je čtvercový kuchyňský dřez o rozměrech 500 x 500 mm nebo 600 x 600 mm.V podmínkách našich apartmánů je ne každý může nainstalovat.Proto jsou pro malé kuchyně užší umyvadla - od 400 mm.Jsou ale hlavně pro podlahové instalace, i když také najdete režijní náklady.

Hloubka mísy

Kromě rozměrů dřezu budete muset zvolithloubka mísy.Za optimální se považuje hloubka 17-19 cm, menší modely nejsou tak pohodlné - stříká se voda.Jsou zde i hlubší - do 25-26 cm. Jsou určeny pro kavárny a restaurace, kde je spousta jídel a velikost hrnců /nádob je mnohem větší.Pokud však na vaření používáte velké nádobí, možná bude pro vás tato možnost výhodnější.

Optimální hloubka je 17-19 cm

Pokud se rozhodnete nainstalovat malou kulatou misku, připravte se na to, že všechny budou hluboké 20 cm nebo více.Je těžké najít menší - pouze čínské.

Jak si vybrat dřez do kuchyně

Bez ohledu na to, zda si vyberete dřez z nerezové oceli nebo nerezovou ocel, budete muset ve své třídě hledat vhodné možnosti.K tomu musíte vědět, jak se dobré praní liší od špatného.

Toto je „dřez do skla“.Ve skutečnosti je pouze základna vyrobena ze skla - nerezová miska

Známky kvalitních žulových (mramorových, křemenných) dřezů

Jak již bylo uvedeno výše, dřez je vyroben zumělý kámen se skládá z kamenných štěpků (písku) a polymerního pojiva.Aby nedošlo k poškrábání povrchu, aby nedocházelo ke štěpkám ze slabých nárazů, je nutné, aby složení obsahovalo 80% přírodní složky (kámen nebo písek).Zbývajících 20% je pojivo.Musí být odolný, nesmí obsahovat látky škodlivé pro člověka.S tímto složením materiál toleruje zahřívání na 280 ° C.Můžete tedy beze strachu nalít do dřezu vroucí vodu nebo dokonce vroucí olej.

Ale i velmikvalitní žulové dřezy lze poškrábat.Všechno se děje.Aby se eliminovalo (mechanické broušení brusným papírem) bez problémů, měla by být kompozice malována hromadně.To znamená, že se barvicí pigment přidává během hnětení.V tomto případě je jeho spotřeba mnohem vyšší, což zvyšuje cenu produktu.Při leštění však neexistují žádná omezení.Ano, a čipy a škrábance jsou viditelné pouze v blízkém dosahu.

Kamenné umyvadlo je „tiché“ a praktické

Kromě toho mnoho výrobců zavádí další komponenty nebo vyvíjí nové technologie, které usnadňují provoz, dávají nové vlastnosti:

  • Antibakteriální účinek.Triclosan se přidává do továrny Plados, stříbrné ionty se přidávají do německých kamenných skořápek Schock.
  • Povlak odolný vůči nečistotám.Některé kamenné dřezy Blanco mají tento účinek.Umývají se mnohem snadněji.
  • Zvýšená síla.Italská společnost ELLECI vyvinula novou kompozici obsahující skleněné granule.

Všechny tyto přísady přidávají výrobku hodnotu.Nové vlastnosti se však nezdají být zbytečné nebo nadbytečné.Můžete dokonce kombinovat všechno.

Vysoce kvalitní dřez z nerezové oceli

Nejprve je věnována pozornost samotnému kovu.A to je pravda.Dobrá nerezová ocel obsahuje dostatečné množství legujících kovů: 18% chrómu a 10% niklu.Takové složení dává kovu požadovanou pevnost, trvanlivost, zaručuje nepřítomnost známek destrukce po celá desetiletí.

Nerezový dřez můžedoplněno různým příslušenstvím

Důležitým ukazatelem je tloušťka kovu.Optimální tloušťka je od 0,9 mm do 1,2 mm.Levnější může být 0,6 až 0,8 mm.Pokud je ocel dobrá, neovlivní to příliš životnost.Kovové pláště takové tloušťky jsou také dostupné od výrobců známých svou kvalitou.Z tenké nerezové oceli se zpravidla vyrábějí pravítka s nižší cenou.

Dřezy, které deklarují tloušťku nerezové oceli 2 mm, jsou velmi pochybné.Pokud je jejich cena nízká, pak je s největší pravděpodobností procento legujících kovů velmi malé a neodpovídá deklarovanému.

Kuchyňské dřezy z nerezové oceli s miskou, která je přivařena k základně, jsou spolehlivější.Je důležité pouze to, aby svařování probíhalo v ochranném prostředí.Tato technologie umožňuje vyhnout se ztenčení v místech ostrých ohybů, což je typické pro lisované výrobky (vylisované z archu pod lisem).Ačkoli takový může žít dost dlouho.Zde jsou jen modely, které mají snazší.

Výrobci

Pokud chcete, aby dřez sloužil po dlouhou dobu, je lepší vybrat produkty od důvěryhodných výrobců.Obvykle vyrábějí dřezy z umělého kamene a nerezové oceli.Avšak ne všechny.Kamenné umyvadla následujících společností již dlouho získaly na trhu dobré recenze:

  • SCHOCK, Blanco (Německo);
  • ASTRACAST (Anglie);
  • ALVEUS (Slovinsko);
  • PLADOS a ELLECI (Itálie).

Kvalita propadů těchto společností nevyvolává otázky, ale zdaleka vše může cenu vytáhnout.Pokud potřebujete vícemožnost rozpočtu, věnujte pozornost produktům tuzemských výrobců - Polygran (POLYGRAN) a GranFest (Granfest).Je to hodná náhrada.Jen mějte na paměti - nejsou zcela vyrobeny z umělého kamene.Venku je vrstva pryskyřice a kamene, spodní plast.Protože jsou tak levní.Ale za poměrně skromnou cenu slouží 7 až 8 let bez stížností.Pokud vám tato možnost vyhovuje, proč ne?

Jistě existují jiní dobrí výrobci kromě těch uvedených

Mnozí z výše uvedených mají kuchyňské dřezy z nerezové oceli.Můžete k nim přidat několik dalších jmen:

  • ZORG,
  • Teka,
  • Seaman.

Poslední dvě mají mírně skromnější ceny, což nemá vliv na kvalitu.Můžete také věnovat pozornost běloruskému praní.Super rafinované modely nelze najít, ale klasika a některé varianty mají velmi dobrou kvalitu.