Jedním z důležitých úkolů při plánování opravy je vybrat podlahovou krytinu do kuchyně.To je důležité nejen z estetického hlediska, ale také z technického hlediska.Koneckonců, je nutné správně připravit základnu pro nátěr, ale dělají to dlouho před dokončením.O tom, jaké podlahy by se měly v kuchyni udělat, by se tedy mělo rozhodnout předem.
Nejoblíbenější možnosti
Pokud mluvíme o podlahách do kuchyně, budu první, kdo vyskočít dva materiály - keramické dlaždice a linoleum.Ve většině případů jsou vybíráni.I když jsou populární, jsou to materiály, ale ne bez vad.

Nevíte jaké podlahy jsou lepší v kuchyni?Rozumíme ...
Dlaždice v kuchyni
Z hlediska praktičnosti jsou nejlepší volbou keramické dlaždice pro mokré místnosti.Neabsorbuje žádné látky.Voda, olej, jakákoli jiná kapalina zůstane na povrchu, dokud je neodstraníte.Tam, kde může být kapalina absorbována - do švů.A aby k tomu nedocházelo, zvolte dobře odolnou spárovací hmotuvyplňte švy.Pro praktičnost a snadnou údržbu je to první podlahová krytina v kuchyni.
Výhody tohoto druhu materiálu mohou zahrnovat také obrovský sortiment.Můžete najít libovolnou velikost, tvar, barvu, s výkresy a bez.Výběr je opravdu skvělý.
Jednalo se o plusy.Nyní o nevýhodách:
- Cítí se, jako by podlaha do kuchyně byla vyrobena ze studených dlaždic.Chcete-li, aby se vaše nohy cítily pohodlně, můžete položit elektricky vyhřívanou podlahu pod podlahu (a v domě můžete také podlahové vytápění vodou ).
- Pokud rozbije nádobí, rozbije se ve 100% případů.Fragmenty se navíc rozptylují různými směry a potom je třeba je shromažďovat po dlouhou dobu.
- Padání na dlaždici je velmi bolestivé.
- Některé druhy jsou velmi kluzké, i když jsou suché.Ti s drsným, reliéfním povrchem jsou v tomto ohledu mnohem lepší - nemůžete na ně proklouznout.Nečistoty jsou však zaneseny do „reliéfu“ a je nutné je umýt tvrdým štětcem, což vyžaduje značné úsilí.
Dlaždice do kuchyňských podlah mohou být matné nebo lesklé
- Po nějaké době - 3-5 let - v místech aktivního pohybu (sporák-lednička)) začnou se objevovat oděrky.Nejprve téměř nepostřehnutelné, pak stále více viditelné.Kromě toho se tyto zbytky objevují také v drahých sbírkách, možná o něco později.Existují samozřejmě možnosti, které nejsou kluzké a ne třením, ale nevypadají inspirativně.
- Vysoké náklady na pokládku dlaždic.V průměru - $ 15 za čtvereční.
Jak vidíte, existují také minusyoplývá.Je zde ještě jedna úvaha - na jakém základě bude dlaždice položena.Pokud je podlaha betonová - vše je jednoduché.Je-li to nutné, vyrovná se hrubým potěrem a poté se pokládají dlaždice.Pokud je podlaha dřevěná, je nejlepší ji rozebrat a vyrobit potěr podle všech pravidel, a proto již dlaždice položte na hotovou podlahu.V důsledku toho budou celkové náklady na opravu podlahy značné.
Linoleum v kuchyni
Druhou nejoblíbenější podlahou v kuchyni je linoleum.Podle tradice začněme s profesionály.Pokud si vezmete celý kus linolea, pak tento typ povlaku nevytvoří keramické dlaždice, pokud jde o odolnost proti vodě.Současně bude pokládka trvat jen několik hodin, ne dní.Můžete položit linoleum na podlahu sami, ale i když si musíte najmout mistra, tento typ práce se odhaduje na průměrně 4–5 $ na metr čtvereční.

Bílé linoleum v kuchyni s imitací dřevěné podlahy
Pokud mluvíme o sortimentu, není to nic jiného než keramické dlaždice.Existují různé možnosti - od obyčejné malované, po napodobení dřevěné podlahy, laminátu nebo parkety, stejné dlaždice, mozaiky atd.Je pravda, že aby linoleum mohlo sloužit v kuchyni po dlouhou dobu, musí si vzít komerční nebo poloobchodní třídu bez podpory.Je odolnější, má tvrdou horní vrstvu.V domě nebo bytě je téměř věčný.Ale takový materiál stojí hodně: 25-35 dolarů za metr čtvereční - to je docela normální cena.Takže za cenu to vypadá asi jako pokládání dlaždic.
Výhody linolea v kuchyni zahrnují také víceútulná atmosféra, stejně jako skutečnost, že to není tak těžké a na podzim mají některé věci šanci „přežít“.Mytí není horší než dlaždice, dokonce i jednodušší - skvrny obvykle nejsou vidět.Obecně platí, že dobrá volba.
Obracíme se na mínusy:
- Za povlak odolný proti opotřebení bude třeba zaplatit spoustu peněz.
- Materiál není šetrný k životnímu prostředí, ačkoli existuje přírodní linoleum - marmoleum.Za cenu není nižší než komerční, ale životnost je mnohem kratší.

Linoleum ve formě dlaždic - proč ne))
Zdá se, že existují některé minusy a některé, ale významné.Rovněž je třeba mít na paměti, že linoleum musí být položeno na rovném základě.Nezáleží na tom co.Hlavní věc je hladká, celistvá, čistá.Pokud je podlaha betonová - můžete na ní, ale znovu musí být ve vodorovné poloze.Je to možné na dřevěné podlaze, ale pokud jsou desky nerovnoměrné, je lepší na ně položit vhodný listový materiál - překližka, dřevovláknitá deska, OSB, GVL.Vyberte si sami.Linoleum je položeno na rovnoměrném podkladu a často ho lepí po celé ploše.Taková podlahová krytina do kuchyně bude teplá a odolná.
Co jiného by mohlo být podlahy do kuchyně
Tato část se zaměří na méně běžné materiály a metody.Částečně - jedná se o nové materiály, zčásti - nepříliš oblíbené kvůli vysokým nákladům nebo nejvhodnějším vlastnostem.
Kuchyňské podlahy z korku (vlevo) a samonivelačních podlah (vpravo)
Laminát
Laminát je oblíbený materiálpro podlahový design.Dokonale napodobuje dřevěnépovrch vytváří atmosféru pohodlí a klidu.Barevná řešení se liší - téměř od bílé - téměř černé.K dispozici jsou i barevné možnosti - malované dřevo.Obecně je z hlediska estetiky vše v pořádku.Je to dobrý pocit a cítí se, jako by se cítil pohodlně a v teple v nohou, podlaha z laminátu je nádherně omyta, absorbuje šok, proto klesla nádobí porazila méně často.
Ale z hlediska praktičnosti - položit laminát do kuchyně není ten nejskvělejší nápad.Ano, existují druhy odolné vůči vlhkosti.Odolnost proti vlhkosti je však kolem povrchu a boční plochy zůstávají ze stejného materiálu - lisovaný papír.Pokud se louže na podlaze dlouho nevyčistí (vše je v práci) - několik hodin - pak laminát zvlhčí a po vysušení zůstane zdeformovaný.
I laminát odolný vůči vlhkosti bobtná po dlouhodobém kontaktu s vodou
Za zmínku stojí také vysoké náklady na laminát odolný vůči vlhkosti (33 tříd) - od 10 do 40 USD za metr čtvereční.Práce se odhaduje na $ 3-6 za čtverec - ze složitosti stylingového schématu a dovedností mistra.Zřejmě proto, že tento typ podlah pro kuchyně není příliš populární.
Jak položit laminát rukama, přečtěte si zde.
Korkové podlahy
Korkové podlahy v kuchyni se používají ještě méně často než laminátové podlahy.Ale to není chyba vlastností materiálu, ale jeho cena - je drahé získat potěšení.Samotný nátěr stojí od 15 do 50 $ za čtvereční, instalační služby - od 7 $ za metr čtvereční.To je za předpokladu, že základna je dokonale rovná ačistý.

Korek do kuchyně
Na podlaze a bez ní je korek pro podlahu.Je lepší jít do kuchyně bez podpory.Substrát je stejný jako na laminátu - MDF, ale špatně reaguje na vodu (bobtná).Při použití lepícího korku se k podlaze přilepí speciální lepidlo, nahoře se pokryje 2-3 vrstvami laku, čímž se vytvoří vodotěsný film.S touto instalací není ani hrozba hrozná.
Korková podlaha do kuchyně - vypadá velmi stylově, vytváří pocit pohodlí, snadno se čistí (díky použitému laku).Pokud však voda zůstane po dlouhou dobu, lak zčervená.Můžete do něj vrátit průhlednost, ale zabrat to trvá dlouho.Obecně platí, že krásné, drahé, pohodlné.
Porcelánové dlaždice
Podlahy do kuchyně z porcelánových dlaždic jsou odolné a krásné.Tento materiál je zbarven ve velkém, velmi hustý a tvrdý.Takže oděrky, i když se tvoří, nejsou vidět.Materiál má stejné výhody a nevýhody jako keramické dlaždice, pouze samotný materiál je dražší (od 10 $ za metr čtvereční) a instalační práce - také od 10–12 $ za čtvereční.

Porcelánová dlaždice je leštěná a ne
Proč se používá zřídka?Za prvé, je to drahé potěšení.Za druhé, chodidla jsou studená a zahřívání je neefektivní - desky jsou silné, tepelná vodivost je nízká.A zatřetí to vypadá nádherně, ale na velkých plochách.
Samonivelační podlahy nebo tekuté linoleum
Tato technologie se objevila relativně nedávno, protože o této možnosti není známo mnoho lidí.Nejprve ze všehohromadné podlahy se hodí při vyrovnání základny.Toto řešení má vlastnost samonivelace - je rozloženo po povrchu a samo se vyhlazuje a vytváří dokonale hladký povrch.Na tomto základě můžete umístit jakoukoli jinou podlahu, kterou jste si vybrali do kuchyně, nebo můžete dokončit stejnou technologii - použijte polymerovou podlahovou podlahu nebo akrylát se schopností vyrobit ji s 3D efektem.Tato technologie se také nazývá „tekuté linoleum“, i když to zdaleka není totéž.

Polymerové a akrylové samonivelační podlahy v kuchyni
Polymerové samonivelační podlahy - rovné, matné nebo lesklé, s různým stupněm lesku.Povrch může být rovný a hladký nebo drsný.Akryl je průhledný polymer, pod kterým je na připravený podklad položen film se vzorem.Tento obrázek je vyplněn tekutým akrylem, takže se získá trojrozměrný obraz.
Pokud jde o náklady na hromadnou podlahu, je obtížné říci obecně.Vše záleží na množství přípravných prací.Pamatujete si, že musíte nejprve zarovnat základnu.Kromě toho je žádoucí nivelovat a poté dokončovací kompozici sypké podlahy tak, aby odchylka nebyla větší než 1 mm na čtverec.Použití polymerní kompozice bez nákladů na přípravu od 5 $ za metr čtvereční.Pokud je to možnost s 3D vzorem - od 15 $.Všechny přípravné práce jsou hodnoceny samostatně.Obecně není myšlenka levná, ale výsledek je vynikající jak externě, tak výkonově.
Vinylové dlaždice
Tento materiál je nový.Říká se jí vinylová nebo PVC dlaždice, designová deska nebo LVT (LVT) z anglického luxusního vinylového dlaždice.Jednoduše řečeno, jedná se o vinyl linoleum na kousky.Geometrie může být různá - čtverce, obdélníky, složité tvary.Lze jej skládat podle stejných schémat jako laminát nebo parkety, můžete přijít s jedinečnými kombinacemi, protože existuje více barev i geometrických tvarů.

Sortiment v jednom malém obchodě, a to je pouze jeden typ
Vinylová deska se liší od svého předchůdce, linolea, ve formě uvolnění (nakrájené na kousky) a způsobu pokládky.Tam je čistý vinyl, tam je s přídavkem křemenného písku.Takový materiál se nazývá křemen-vinylová deska (někdy je napsán povlak z křemenného vinylu).Křemenný vinyl je hustší a trvanlivější.Oblast působnosti - oblasti s vysokým zatížením (komerční prostory s vysokým provozem).Tento materiál vydrží doma dlouho.Pokud takovou trvanlivost nepotřebujete (jako jsou často měnící se vzory), vyberte si z čistého PVC (do kuchyně se hodí třída 32-42).
Pokládka a druhy dlaždic
Podle požadavků na podklad mají vinylové dlaždice přísnější požadavky.Musí být hladká a pevná.Vhodný beton, cementová podlaha, potěr vyrobený z DSP nebo samonivelační, překližka, OSP, DSP.Na měkký porézní podklad (staré linoleum) nelze takové dlaždice pokládat.Navíc by tato základna měla mít rozdíl nejvýše 2 mm na2 metry plochy se dvěma extrémními body (nejnižší a nejvyšší bod).
Existuje několik různých typů dlaždic z PVC a několik různých způsobů pokládky:
- Dlaždice, které jsou lepeny na speciální lepidla (jejichž pokyny jsou uvedeny v pokynech).
- Samolepicí.Zadní strana je potažena lepidlem chráněným papírem.Před instalací se vyjme a přitlačí k základně.Obkládá se zády k sobě.geometrie je dobrá, na stejném základě nejsou žádné problémy.
- S adhezivními zámky.V tomto případě se dlaždice sama nelepí k základně.Povlak je plovoucí, nesoudržný a téměř monolitický, protože zámky jsou široké - několik centimetrů, pokryté lepidlem.
Lepicí tyčinka na vinylové dlaždici.Tato varianta je výhodnější jako podlahová krytina do kuchyně
- S mechanickými zámky.Tento typ vinylové dlaždice také není přilepen k základně, fragmenty jsou vzájemně propojeny na principu trnité drážky.
Rozdíl mezi tímto materiálem a linolea a laminátem spočívá v jeho snadné instalaci.U jakékoli metody instalace není styl sami, s malým časem, žádný problém.Nejdůležitější je vybrat vzor, který chcete vytvořit.Řezá se běžným úředním nožem.Po celém obvodu místnosti musí být ponechána mezera, aby se kompenzovala tepelná roztažnost (což je konkrétně uvedeno na obalu, protože materiály mohou být použity odlišně).
Klady a zápory
Pokud jde o cenu,pak je srovnatelná s komerčním linolea, ačkoli má ještě delší životnost, je snazší stohovat a prát (dokonce i modely s reliéfem).Vzhled může být velmi podobný parketám nebo laminátu, možná dlaždicím, porcelánovému kameni, mramoru atd.Připadá mi to jako laminát pod nohama - je teplý, ale ne tak opakující se (při chůzi to není „řinčení“).
-
- Může to vypadat jako parkety
-
- Další verze „parketového“ uspořádání vinylových dlaždic
- Vypadá to jako keramická deskanebo porcelánové kameniny
Povrch je tvrdý, netlačený podpatky nebo nábytkem (včetně nábytku na kolečkách).To je vše - podle recenzí, které již využívají.Z toho všeho můžeme usoudit, že tato podlaha do kuchyně je vynikající volbou a její jedinou nevýhodou je vysoká cena, ale je kompenzována dlouhou životností.
Kombinovaná podlaha v kuchyni
Přestože laminát v kuchyni není tou nejlepší volbou, mnoho lidí ji má ráda z estetických důvodů i z keramických obkladů - snadno se čistí.Existuje způsob, jak tyto dva materiály použít ve stejné místnosti, ale v různých zónách.Naše kuchyně jsou hlavně rozděleny do dvou částí - pracovní, ve které jsou skříně, sporák atd.a jídelna - se stolem a židlemi.
Kombinace dlaždic a laminátu v kuchyni
V pracovní oblasti se pokládají dlaždice nebo porcelánové kameniny, v oblasti stolu - laminát(můžete položit korek).Spojení těchto dvou materiálů je vyrobeno z kovového nebo plastového pásu v tónu potahu nebo jasného kontrastu.