Ořezávátko nožů pro kutily

Správné ostření nože rukou je docela obtížné.Bude to nějakou dobu trvat, než si zvyknete udržovat konstantní úhel ostření, což není snadné.Úkolem může být ořezávátko.K dispozici jsou tovární možnosti.Ale pro dobré kopie musíte zahodit pár stovek dolarů, a to je zjevně hodně.Dobrou zprávou je, že tato zařízení lze snadno vyrobit vlastními rukama.Navíc mnoho domácích ostřičů nožů není funkčnost horší než od známých výrobců, ale stojí mnohokrát levnější.

Základy ostření nožů

Nožerůznými aplikacemi, nebo dokonce obyčejné kuchyni z jejich počtu.Je na krájení chleba a jiných nealkoholických potravin, na krájení masa, sekání kostí a dalších tvrdých předmětů.A to je jen domácnost.Stále však existují ti, kteří loví a loví.Pokud se podíváte pozorně, uvidíte, že všichni mají různé úhly ostření (to je v případě, že jejich domy nebyly naostřeny).Nejdůležitější je úhel ostřenícharakteristika, která je určena účelem čepele.

Zařízení pro ostření nožů velmi usnadní práci

V jakém úhlu

Úhel ostření je stanoven na základě hlavní oblasti použití konkrétní čepele.:

  • Nebezpečné břitvy jsou naostřeny na 8-12 °.Takový malý úhel vám umožní snadno odříznout chloupky po jemném doladění, ale když se pokusíte oříznout něco jiného, ​​čepel velmi rychle otupí.
  • Filé nože se také ostří téměř ostře - 10 - 15 °.
  • Pro krájení potravin je nejlépe ostřit čepel při 15–20 °.

    Pokud se podíváte na čepel při více zvětšeních, uvidíte přibližně následující obrázek

  • U loveckých nožů a univerzálních nožů stojí za to zvolit úhel od 20 ° do 25 °.Špičková ostrost takové ostrosti umožní nejen řezat měkké výrobky, ale bez větších problémů se vypořádat s kostmi, dřevem atd.Někteří výrobci lovu a nože ostří ostří v širším rozmezí - 20 - 40 °.Nůž s čepelí 40 ° řezá mnohem horší, ale lépe se vyrovná s otvíráním plechovek nebo podobně jako práce.
  • Těžké nože pro speciální účely (například mačety) jsou naostřeny na 30–50 °.Bude pro ně problematické krájet chléb, ale sekají jemné kmeny, vinnou révu a další podobné předměty.

Toto jsou obecná doporučení založená na letech zkušeností.Existují však možnosti: některé čepele mají několik zón s různým zaostřením.Chce, aby byly všestrannější, ale složitost ostřenímnohokrát zvyšuje.

Z výše uvedeného vyplývá, že by ořezávací nůž měl být schopen nastavit požadovaný úhel ostření.A to je hlavní obtíž při navrhování a výrobě.

Jak naostřit

Pro ostření nožů používejte brusné kameny různých velikostí zrn.Jsou podmíněně rozděleny na hrubé, střední a malé.Proč podmíněně?Protože v různých zemích je přijímáno vlastní označení zrnitosti.Nejvýhodnější klasifikace je podle počtu zrn na jednotku plochy.Vyjadřuje se v číslech: 300, 600, 1000 atd.Některé firmy duplikují anglicky.Zde je přibližné dělení:

  • 200-250 - velmi hrubé (extra hrubé).Nepoužívají se k ostření nožů.
  • ​​
  • 300 - 350 - hrubý.Používá se při profilování řezné hrany poškozené nebo velmi tupé čepele.Pokud řezná hrana nemá žádné viditelné vady a nechcete změnit úhel ostření, nemělo by se toto brusivo používat.
  • 400 - 500 - střední.Mnoho výrobců takové pruhy granularity nemá, protože je snadné se bez nich dostat.
  • 600-700 - v pořádku.Hlavní typ tyčí, které se používají při ostření nožů.Za normálního provozu ostří nože otupené.
  • 1000 - 1200 - velmi malý (ultra nebo extra jemný).Přinesou naostřenou čepel do zrcadlového lesku.

    Broskve pro broušení nožů jsou vyžadovány u středních a jemných zrn, pro jemné doladění (leštění) můžete použít také velmi jemná zrna

tyče stále v původu: jsou přírodního původu (břidlice, korund, atd.), jsou keramické a diamantové.Které jsou lepší?Těžko říct - věc chuti, ale přírodní mletí rychleji a zřídka jsou jemnozrnné.

Přírodní látky jsou před použitím namočeny ve vodě nebo jednoduše namočeny.Pohlcují vodu a při ostření tvoří na povrchu abrazivní pastu z vody a oddělených částic abraziva, což zvyšuje účinnost mletí.Pro stejné účely můžete použít speciální maličký (honovací olej) nebo směs vody a mýdla (komu se líbí co).Obecně platí, že u každého z brusných kamenů musíte vyzkoušet všechny tyto možnosti a vybrat nejlepší.

Tvar brusného kamene pro ostření nožů je tyč, a je žádoucí, aby jeho délka byla mnohem delší než délka čepele - je snazší zaostřit.Tyče s dvojitým zrnem jsou vhodné - na jedné straně větší, na straně druhé - menší.Pro ostření nožů pro běžné účely stačí mít dvě tyče se středně zrnitým (různé) a dva malé (jeden může být velmi malý).

Postup pro ruční ostření

Zařízení pro ostření nožů pouze usnadňuje proces vedení hrany, proto je nezbytná znalost metod ručního ostření.Bez nich není možné správně naostřit nůž.

Postup pro ostření nožů je následující:

  • Nejprve vezměte tyč střední nebo velké zrnitosti - podle potřeby ji položte na stůl.Je lepší, když je opraveno - nebudete se muset obávat, že jej při práci nepohybujete.
  • Vypočítáme požadovaný úhel ostření - rovná sepolovina vybraného úhlu.Kolem toho úhlu držíme čepel.Nyní je hlavním úkolem udržet tento úhel neustále.
  • Všechny pohyby při ostření nože bez silného tlaku.Hladce a rovnoměrně.
  • Zaostřování začneme pohybem „od nás“.V tomto případě by měla čepel „projít“ kamenem od začátku do konce.Tady je také důležitý bod: v místě kontaktu s tyčí by měla být hrana kolmá ke směru pohybu.S přímou částí není problém - vedete rovně, ale jakmile se přiblížíte k zaoblené hraně, musíte otočit držadlem, abyste zachovali kolmost (viz foto).

    Proces ostření nože na tyči

  • Po dokončení pohybu by bod měl zůstat na povrchu tyče.Neměla by se zlomit, protože hrot může být matný a jeho boční povrch může být poškozen.Aby to bylo možné, měla by být délka tyče 1,5 až 2krát delší než čepel.Poté bude pohyb hladký a rovnoměrný, jak by měl být.
  • Po zastavení špičky nože začneme opačným pohybem.
  • Opakujte okružní jízdu, dokud se na zadní straně čepele nevytvoří otřep - tenká hrana zabalená dovnitř.Je to cítit prstem, vést kolmo k okraji (ne podél - řez sám).V ideálním případě by měl být plochý po celé délce nože.Pokud ne, projděte více, ne v oblastech, kde nejsou žádné otřepy, ale po celé délce.
  • Pokud dojde k otřepu, otočte čepel na druhou stranu a opakujte to samé.Burr se přepne nana druhou stranu, ale bude o něco menší.

    Ještě jednou v grafu - jak správně naostřit nůž - čepel se pohybuje podél tyče

  • Vyměňte tyč a pokračujte v ostření čepele svými vlastními pohyby (zpětný pohyb).už ne).Menší zrno zanechává na okraji menší drážky a otřep je o něco menší.
  • Na stejném brusném kameni zpracováváte druhou stranu.
  • Změňte brusivo na ještě menší.Znovu opakujte vše (pohyb je stejný - od vás).A tak dále, dokud nedosáhnete „zrcadlení“ hrany, a to na velmi malém sloupci.To znamená, že drážky zanechané brusivem jsou velmi malé a ostří je dostatečně vyleštěno, aby dobře řezalo.
  • Ale i poté zůstal na zadní straně ostří otřep.Odstraňujeme ji na nejmenším panelu, který máte.Už učené hnutí uděláme „ze sebe“ jednou pro každou stranu a postupně snižujeme tlak.Ukazuje se, že se tím omezí otřep na minimum, což téměř neovlivňuje práci.

K tomu můžeme předpokládat, že ostření nože je dokončeno.Někteří ještě lemují lem na starém pásu.Kousek pásu lze připevnit na dřevěný blok (lepený, ne přibitý), nastrouhaný pastou z goy.Pak několikrát střídavě přidržte jednu nebo druhou stranu, ale otočte řeznou hranu zpět.Takže poslední drážky zanechané brusivem jsou vyleštěny a pás není „řezán“ současně.

Jak vyrobit domácí ořezávátko nožů

Vše domácíZaostřovače pro nože řeší hlavní problém - umožňují přesně udržovat daný úhel sklonu tyče k čepeli, což je velmi důležité pro získání dobré řezné hrany.Existují velmi jednoduchá zařízení, jsou o něco složitější, ale umožňují vám pracovat s velkým komfortem.Vyberte si podle svého vkusu.

Jednou z možností jsou improvizované prostředky

Jednoduché zařízení pro ostření nožů

Ve skutečnosti je to držák probrousky.Všechno je elementární: dva trojúhelníky ze dřeva, které jsou spojeny hřeby s jehňaty.Blok je sevřen mezi rohy v požadovaném úhlu.Úhel můžete nastavit pomocí úhloměru, speciálního programu na vašem smartphonu nebo pomocí pravidel trigonometrie (pravoúhlý trojúhelník).

Zařízení pro ostření nožů - držák brusného nástroje

Při ostření na takovém zařízení musí být nůž vždy veden přesně svisle.To je mnohem snazší, než držet ho v určitém úhlu.

Stejná myšlenka má jiné provedení: na pevném základu udělejte pohyblivé držáky, do kterých jsou tyče zasunuty a upevněny na svém místě.Firemní prototyp na fotografii níže.

Držák pro brousky při ostření nože

Domácí zařízení pro ostření nožů je vyrobeno z dřevěných brousků.Ukazuje se, že je lehká, aby se nehýbala, musí být něčím fixována.Aby se nedržel rukou, lze použít svorky.

Otočné držáky umožňují nastavit daný úhel a potépřipevněte jej „jehňatem“

Takové zařízení pro ostření nožů samozřejmě usnadňuje práci, ale stále je poměrně obtížné udržovat úhel: je nutné neustále kontrolovat svislost čepele.Podobný zvyk se postupem času vyvíjí, ale je těžké začít.

Nástroj na kolečkách

Zajímavá verze ručního ořezávače nožů s pevnou tyčí a vozíku na kolech, na nichž je nůž upevněn.Je založen na ostřičkách pro sekáčové nože a hoblíky.S nožem takové zařízení funguje dobře, ale musíte se přizpůsobit ostření zaoblené hrany.

Domácí nástroj pro ostření nožů na kolech

V tomto provedení, stejně jako v manuálním ostření, je blok stacionární a čepel nože upevněná na pohyblivém vozíku se pohybuje.Úhel je dán výškou tyče vzhledem k plošině, na které je čepel namontována.Zvláštností tohoto zařízení je, že tabulka by měla být vodorovná.Může to být deska stolu z přírodního kamene, můžete si dát sklenici na běžný stůl.

Ve výše uvedené verzi se úhel mění nevýznamně, což obvykle stačí k zaostření stejného typu kuchyňských nožů.V případě potřeby lze design vylepšit přidáním držáků (viz obrázek níže).

Vylepšený model

To vše je implementováno velmi jednoduše, protože se podobá běžnému designérovi: lišty, otvory v nich, vše je sestaveno na šrouby a šrouby.

Pro zajištění nehybnosti tyčemají také příslušenství.

Upevnění lišty

Výhodou celé této konstrukce je, že je snadné otáčet nožem při zachování kolmosti na zaobleném řezu a je také velmi snadné s ním manipulovat z druhé strany: musíte jej otočitvozík.Za tímto účelem jsou vyrobeny čtyři páry kol.

Domácí ruční stroj pro ostření nožů

O něco složitější a mnohem pohodlnější domácí zařízení, která jsou založena na známých proprietárních zařízeních.Mají nastavitelnou plošinu, na které je nůž upevněn.Platforma je nastavena v daném úhlu.Tyč je namontována na pohyblivé tyči připevněné k stojanu.

Jedno z proprietárních zařízení pro ostření nožů

Do-it-sami zařízení určitým způsobem opakují výše uvedený design, ale existují určité rozdíly.Existuje mnoho možností.Zde je několik.

Varianta jedna: pevná plošina, na které je čepel upevněna

Toto zařízení je vyrobeno ze zbytků laminátu (můžete použít dřevotřísková deska ), dvou ocelových tyčí o průměru8 mm a valivý držák.

Celkový pohled na zařízení pro ostření nožů

V tomto provedení je pevná základna, na které je plošina s nožovým zámkem upevněna na běžných pantech.Blízký okraj místa lze zvednout v určitém úhlu, který je vhodný pro práci.Ale jinak je nehybný.

Na svisle namontované ocelové tyči je pohyblivě namontovánazápadka, ve které je smyčka připevněna ke straně.Do ní je vložena tyč, na které je upevněna tyč.Tato smyčka je jednoduchým, ale ne nejlepším řešením: neexistuje pevná fixace, což znamená, že roh bude „chodit“.

Závěs, do kterého je vložena druhá tyč

Zvláštní pozornost by měla být věnována přidržovači tyčí.Na tyči v určité vzdálenosti od okraje (asi 30-35 cm) je zdůrazněn.Bude to pevný zámek.Druhá je pohyblivá, je upevněna po instalaci tyče pomocí šroubu a závitu vyříznutého v těle držáku.Druhou možností je odříznout závit na tyči a utáhnout nainstalovaný blok pomocí matice.

Držák nože - jedna nebo dvě ocelové desky upevněné k pohyblivé plošině.Jsou upevněny pohyblivě - pomocí šroubů a „palců“.Po uvolnění upevňovacích prvků vložte čepel nože a upněte ji.Přesun je velmi obtížný.Poté, co jste nainstalovali vlásenku s pevnou tyčí ve smyčce, upravte její výšku tak, aby byl nastaven požadovaný úhel.

Nastavení úhlu

Je možné, stejně jako na fotografii, vytvořit vzory s požadovanými úhly a dosáhnout shodnosti rovin.Poté, co je příčka fixována, můžete pracovat - držet tyč ve správném směru.

Tento nástroj pro ostření nožů funguje dobře, pohyb brusného materiálu podél nože je možný pouze při ostření kuchyňského nože.Klasické ostření - pohyb kolmo k ostří.To lze dosáhnout na přímé straně čepele.Pokud je čepel krátká, bude téměřkolmo, ale na zaoblené části na pevném držáku to nelze provést.A tato nevýhoda je „ovlivněna“ všemi takovými zařízeními.Opět: jsou skvělou volbou pro ostření kuchyňských nožů (níže je další dobrá volba ze stejné série).

Druhá možnost: s pohyblivou plošinou a magnetickým držákem

V této verzi domácího ořezávače nožů je vyřešen problém předchozího ostření.Rám zůstává nehybný, což nastavuje úhel tyče.Držák lišty se volně pohybuje po vodicím ústrojí v pravém úhlu.Nůž je namontován na pohyblivém stole.Je možné, jako v předkládaném provedení, vyrobit magnetický držák, je to možné - obyčejně z kovové desky a „jehněčího“.Pohybujte stolem tak, aby pohyb brusiva byl kolmý.Ve skutečnosti je všechno ve videu.

Jedno vysvětlení: v tomto případě je velmi důležité, aby povrch, na kterém se stůl pohybuje, s pevným nožem byl vodorovný a rovný.Můžete dát sklo nebo použít polymerní desku (mramor bude také fungovat).