Vyberte si digestoře

Aby byl vzduch v bytě nebo domě čerstvý, bez zápachu, je zapotřebí účinný ventilační systém.Kromě toho je v kuchyni nutné rychle odstranit pachy vařeného jídla, výparů a sazí, které se během procesu vytvářejí.Nejproduktivnějším způsobem je speciální spotřebič - digestoř.Toto zařízení je umístěno nad sporákem a pomocí zabudovaných ventilátorů nasává kontaminovaný vzduch.Budeme mluvit o tom, jak si vybrat kuchyňskou linku.

Co je digestoř a k čemu je?

Odsavač par- nucené ventilační zařízení, které eliminujeeschenie pachy z vaření potravin, čistí vzduch pára, kouř, saze, spalin, atd.Zabraňuje šíření par kolem bytu, sazí se neusazují na stěnách, nábytku, textilu.V důsledku toho jsou opravy a čištění vyžadovány méně často a pocit čerstvosti a čistoty trvá déle, a to nejen v kuchyni, ale v celém bytě nebo domě.

V kuchyni s plynovým a elektrickým sporákem je zapotřebí odsávací ventilátor

V kuchyni s plynovým sporákemkapota je potřebná, protože je účinnější než přirozené větrání a odstraňuje produkty spalování plynu.To však neznamená, že nad elektrickým sporákem není potřeba.Vapor je v každém případě - na plyn, který vaříte nebo na elektřinu.Rozdíl v požadované energii - u plynových kamen by měl být vyšší než u elektrických.

Druhy odsavačů par

Bude jednodušší vybrat odsavač par do kuchyně, pokud víte, jaké typy odsavačů par jsou k dispozici, jejich výhody, nevýhody a funkce.Nejprve určíme provozní režim.Rozdělují se na dva typy:

  • Kapoty do kuchyně s větracím otvorem.Nazývají se také plynulé nebo zatahovací.Vypouštějí znečištěný vzduch do ventilačního systému nebo otvorem ve zdi do ulice (v závislosti na zvoleném typu připojení).Jejich nevýhoda spočívá v tom, že pro normální provoz jsou zapotřebí velké průřezové větrací kanály a otvory pro přívod vzduchu, které zajišťují přívod čerstvého vzduchu místo odváděného vzduchu.

    Před výběrem odsavače par do kuchyně určete typ cirkulace vzduchu

  • Odsavače par bez větrání do ventilace.Druhé jméno je recirkulace nebo filtrování (čištění).Vzduch je nasáván zespodu, je čištěn ve vnitřním filtru zařízení, vstupuje do místnosti.Nevýhodou tohoto systému je nutnost čištění a /nebo výměna filtrů.

Existují modely digestoří kombinujících oba typy (kombinované), provozní režimy se přepínají tlačítkem.Tato zařízení jsou dražší, dražšíuniverzální, ale mají oba typy vad: je třeba výkonný ventilační systém s dostatečným výkonem a výměnou filtru.

Klasifikace podle typu umístění

Abyste si mohli vybrat digestoř do kuchyně, musíte také určit typ umístění.Díky tomu je vše jednoduché - volíme v závislosti na tom, kde je kamna:

  • Rohy jsou umístěny v kuchyních, kde je kamna v rohu.
  • Ostrov (strop) je umístěn tam, kde jsou kamna uprostřed místnosti.
  • Stěna - deska je instalována proti zdi.

    Rozdělení podle umístění kamen

Rovněž je třeba zvolit typ odsavače par podle způsobu instalace.Rozdíl je způsob interakce s nábytkem.Na tomto základě jsou:

  • Pozastavené (klasické, standardní, ploché).Nejčastěji se jedná o recirkulační modely bez odvětrání.Jsou namontovány pod spodní část zavěšovací skříňky, jsou malé velikosti, zabírají málo místa, ale jsou pozoruhodné nízkým výkonem.Nejčastěji montované v malých kuchyních do 10 metrů čtverečních.
  • Zapuštěno.Skříň kapoty je skryta ve speciální nástěnné skříni, na vnější straně zůstává pouze přední panel.Může mít výsuvnou část, díky které se zvětšuje oblast sání vzduchu.Mohou mít jakoukoli sílu, proto jsou vhodné do kuchyní jakékoli velikosti.Cena se příliš neliší od vestavěné.

    Rozdělení podle typu uspořádání a interakce s nábytkem

  • Kopule (krb).Tento typ zařízení je otevřený, má objemovou kopuli pro sběr avypouštění znečištěného vzduchu a nástěnné skříňky (pokud existují) jsou umístěny poblíž.Energie může být jakéhokoli druhu, kromě čištění vzduchu také slouží jako dekorace místnosti, je vyrobena z drahých materiálů (nerezová ocel, měď, dřevo, sklo), má nejvyšší cenu.
  • Sklon.Nejnovější typ odsavačů par.Funkčně se neliší od vloženého, ​​ale má odlišný vzhled.Energie může mít různé materiály pro výrobu - nerezová ocel, sklo, keramika.Stejně jako kupolové odkazuje na techniku ​​designu, respektive má vysokou cenu.

    Šikmá kapuce vypadá zcela nestandardně a celá „výplň“ může být skryta za falešnou stěnou

Po určení typů víte, jak vybrat kapucipro kuchyň podle tohoto principu, ale stále existují technické parametry a další funkce a musí být řešeny samostatně.

Technické parametry

Po výběru typu digestoře do kuchyně je třeba rozhodnout o technických specifikacích.Jedná se o výkon, spotřebu energie, počet motorů a provozních režimů, hladinu hluku, typ ovládání, velikost.

Osvětlení je užitečná možnost

Rovněž by se mělo říci, že většina digestoří má lampy osvětlující pracovní plochu.To je téměř normální, rozdíl je pouze v počtu lamp a jejich síle, ale stojí za to věnovat pozornost.Toto je velmi užitečná možnost, protože není nutné uspořádat podsvícení jiným způsobem.Co jinéhomohu věnovat pozornost?Na typ lampy.Často existují běžné žárovky, někdy halogenové, ale existují modely s LED (BOSCH DIB091K50, NEFF I79MT64N1, IEMENS LC98 atd.).Dávají jasnější světlo a spotřebovávají elektřinu 9-10krát méně.

Volba kapacity

Výkon digestoře je schopnost čistit určitý objem vzduchu za jednotku času.Obvykle se měří v krychlových metrech za hodinu (krychlový /hodinu nebo m3/h).Chcete-li vybrat digestoř do kuchyně podle tohoto parametru, musíte znát její objem.To vyžaduje šířku, délku a výšku místnosti.Tato data vynásobíme (v metrech), získáme objem.Například kuchyně 3 * 3 metry s výškou stropu 2,7 m. Vynásobením všech tří čísel dostaneme 3 * 3 * 2,7 = 24,3 metrů krychlových.

Podle standardů SES v kuchyni by se vzduch měl měnit nejméně 12krát za hodinu, a proto vynásobíme zjištěné číslo 12. Pro náš příklad se ukazuje: 24,3 * 12 = 291,6 kubických metrů /hodinu.Toto bude minimální výkon v tomto příkladu.Tam je dokonce nějaký okraj, protože část hlasitosti je nábytek.

Aby se při výběru výkonu digestoře v kuchyni nezohlednilo, můžete použít tabulku

Kromě výpočtů stojí za zvážení také vlastnosti rozvržení a velikosti kuchyní.V malých kuchyních je intenzita vůně větší.Pro rychlejší demontáž stojí náklady na výkon asi 25-30%.Vzhledem k tomu, že kuchyně byla v příkladu zjevně malá - 3 * 3 metry, vynásobíme nalezené číslo 1,3.Ukazuje se 291,6 metrů krychlových za hodinu * 1,3 = 379,8 metrů krychlových za hodinu.To znamená, že musíte hledat digestoř do kuchyněproduktivita ne méně než 380 metrů krychlových za hodinu.

Stejná nebo větší míra produktivity je nutná, pokud je kuchyň kombinována s obývacím pokojem nebo jídelnou.Přestože jsou objemy velké, zápach musí být odstraněn ještě rychleji, jinak se rozšíří po celém bytě, což je zcela nežádoucí.Akcie mohou být 40% nebo více (v tomto pořadí je třeba znásobit 1,4 nebo 1,5).

Počet motorů, provozní rychlosti, hladina hluku

Když je odsávací ventilátor v provozu, je do kapoty nasáván vzduch.Obvykle je to jeden, ale mohou existovat dva (některé modely mají GORENJE, BOSCH, HANSA, KAISER).Zapnutím /vypnutím práce změníme produktivitu zařízení.Kromě toho mohou mít fanoušci několik rychlostí.Změnou rychlostí přesněji upravíme provozní režim pro tuto situaci.To vám umožní odstranit pachy a neplýtvat přebytečnou elektřinou.

Například konvice vaří na sporáku.Chcete-li odstranit páru /zápach, stačí zapnout jeden ventilátor při minimální rychlosti.Když jsou všichni hořáky zaneprázdněni - abychom se vypořádali se situací, všechno zapneme na maximum.Zde je tedy vše jasné - čím více provozních režimů, tím přesněji můžete situaci zvládnout.

Je také nutné zvolit digestoř do kuchyně podle úrovně hluku

Při výběru digestoře dávejte pozor na úroveň hluku produkovanou fanoušky.Maximální přípustná hladina hluku v bytě ve dne je 55 dB, v noci - 40 dB.Pohodlné 25-35 dB.Je zřejmé, že kapota by měla být co možná nejtišší.Problém je v tom, že takové modely jsou dražší.

Zpětný ventil

Velmi užitečná věc pro odsavače par s odvětráváním, obvykle se však instaluje do drahých modelů.Tento ventil zabraňuje návratu kontaminovaného vzduchu, když dojde k zpětnému toku.Pokud je venku silný vítr, který fouká do potrubí, blokuje vůli.Takový ventil je k dispozici v BOSCH DIB091K50, NEFF I79MT64N1 a v některých dalších modelech.

Takto vypadá zpětný ventil na elektrickém výfukovém ventilátoru

Dobrou zprávou je, že pokud tento ventil tam není, může být nainstalován na potrubí.Prodávají se ve stejných obchodech jako zvlnění nebo jiné typy potrubí.

Druh ovládání a doplňkové funkce

Elektrická digestoř pro kuchyň může mít mechanické nebo elektronické ovládání.Nejjednodušší, nejlevnější a nejspolehlivější je tlačítko s posuvnými prvky nebo bez nich.Na předním panelu jsou tlačítka /přepínače a posuvníky.Změníme jejich polohu, zapneme a vypneme motory, změníme rychlost ventilátorů.Stejná tlačítka zapínají a vypínají podsvícení.Tento ovládací prvek je srozumitelný, známý, v případě poruchy je snadno opravitelný.Nevýhodou je, že pokud chcete něco změnit, musíte jít do instalace a stisknout tlačítka, není možné organizovat automatickou práci.

Mechanické ovládání je známé a srozumitelné

Elektronické řízení má různé stupně složitosti.Existují modely s tlačítky - hmatové nebo dotykové (SHINDO Aero Duo, HANSA), kterými jsou nastaveny provozní režimy.Existují modely s dálkovým ovládánímovládání, někdy je také možné změnit režimy z panelu na kapotě.V každém případě je k dispozici malá LCD obrazovka, která zobrazuje aktuální stav zařízení.

Elektronické ovládání umožňuje nastavit časovač pro vypnutí nebo zapnutí motorů v určitém čase.K dispozici je také zařízení, které automaticky mění rychlost práce v závislosti na stupni znečištění vzduchu (senzory).Existují modely, které lze ovládat přes Wi-Fi odkudkoli na světě.Je zřejmé, že toto zařízení je složitější a dražší.S tím vším je to náročnější na napájení - taková kontrola se provádí na mikroprocesorech a často selhávají při přepětí v našich elektrických sítích.

Elektronické - dává vám více možností

Obecně není příliš obtížné vybrat digestoře do kuchyně na základě tohoto principu.Pokud je rozpočet omezený, mechanická kontrola by byla vhodnější.Typ implementace - knoflíky, knoflíky nebo posuvníky - vyberte si podle vlastních preferencí.Z hlediska spolehlivosti a ceny jsou to stejné, ale navenek - kdo má co rád.

Pokud věnujete větší pozornost pohodlí a souhlasíte s tím, že za něj budete platit více, vyberte si elektrickou kapuci do své kuchyně s elektronickým ovládáním.Vyberte počet dalších funkcí a typů tlačítek (pokud existují) podle vašich představ, stejně jako u výrobců je lepší zvolit známé značky.

Rozměry

Chcete-li si vybrat digestoř do kuchyně podle velikosti, musíte znát rozměrydesky.Aby byl zápach a pára účinně vypouštěna, je žádoucí, aby kapota nebyla menší než šířka sporáku a lépe, ještě širší.Některé modely mají výsuvný panel pro zvýšení účinnosti.Otevírá se dopředu a zachycuje velkou plochu.

Vyberte si správnou velikost digestoře do kuchyně: neměla by být menší než šířka sporáku

Nyní víte, jak vybrat digestoře do kuchyně ve všech ohledech, všechny podrobnostia nuance.